Viimased kaks treeningnädalat kinnitasid, et olen oma füüsilise treenituse viinud sinnamaani, et võin kogu ärkveloleku aja katkematult sportida ja nii päevi järjest. Lanzarote treeningtsükli raames sai sisuliselt 10-kordne ultratriatlon (38 km ujumist + 1800 km ratast + 422 km jooksu) läbi tehtud. Nimelt sai rattaga sõidetud 1800 km ja ujutud 42 km. Kuigi jooksukilomeetreid sai läbitud 150, kogunes teine sama palju jalutades, sest lisaks treeningutele sai igal päeval (paaril korral lausa kaks korda päevas) lapsega 1,5 kuni 2 tundi jalutatud. Suvel ees ootava 10-kordse ultratriatloni kontrollaeg on samuti 14 päeva – seega nüüd on mul olemas vajalik teadmine, et see on tehtav. Just selle teadmise ja kogemuse saamise pärast ma sellise treeninglaagri ette võtsin. See võimaldab mul 10-kordse katsumuse ajal võtta eesmärgiks mitte üksnes läbimise, vaid annab mulle veendumuse, et kogu see ettevõtmine võiks olla tehtav 8 ööpäevaga.

Järgnevalt siis lähemalt sellest, milline see treeningtsükkel täpsemalt välja nägi. Esmalt kokkuvõtvalt mõningad faktid selle 14-päevase treeninglaagri kohta:

  • 88 tundi treeninguid
  • 1801 km ratast + 42,6 km ujumist + 150 km jooksu
  • rattaga sai ronitud 21 213 vertikaalset meetrit
  • pikim rattasõit 227 km (sh 2864 tõusumeetrit)
  • 5 päeva sees sai tehtud kolm 200+ km ja kaks 120+ km pikkust rattatrenni

Jooksu osas sai ettevalmistus 422 km pikkuseks jooksuks tehtud juba talvel (vt selle kohta lähemalt siit, siit ja siit). Nüüd oli kord jõudnud rattatreeninguteni. 10-kordse ultratriatloni raames pean olema võimeline sõitma järjest 1800 km ratast. Selle ettevõtmise edu ei seisne üksnes füüsilises valmisolekus, vaid vähemalt sama palju tähelepanu tuleb pöörata ka vaimujõu tugevdamisele. Just seepärast nägi mu treeningkava ette 1800 km rattasõitu tuulisel ja mägisel Lanzarotel. Mägine profiil treenis füüsist ja tuulega toimetulemine teravdas vaimu. Juuresolevast videoklipist saad vast veidi aimu Lanzarotele omasest tuulest, mis puhub saarel enamasti 24/7 (vabandan kvaliteedi pärast).


Tehtust parema ülevaate saamiseks toon sinuni ka treeningkava. Kava sai koostatud põhimõttel, et esimese kuue päevaga tekitada mõõdukas väsimus ja kasvatada koormustaluvust ning päevadele 7 kuni 11 jäid tõsist tahtejõudu nõudvad võtmetreeningud. Kõige raskemaks päevaks kujunes kümnes päev, sest sel päeval puhunud tuul (40-45 km/h) ja kuhjunud väsimus tegi elu rattal vaimselt väga keeruliseks. Tõeliselt raskeks läks aga õhtul basseinis, kui kava nägi ette 5,8 km ujumist. Sel päeval tehtud eneseületuse kõrval tundus järgmise päeva rattasõit (227 km) ja selle raames saare raskeima (Femesi) tõusu võtmine justkui lapsemäng.


Oluline on teada, et Lanzarote treeninglaager sai edukalt tehtud tänu kaks nädalat varem kodus alustatud treeningutele. Minu kogemus ütleb, et ekstreemne treeningtsükkel eeldab sissejuhatavaid treeninguid. Puhanuna ja spetsiaalse ettevalmistuseta ma midagi sellist ei oleks julgenud ette võtta. Et sa saaksid minu tegemistest võimalikult adekvaatse tervikpildi, toon alljärgnevalt sinuni ka Lanzarote laagrile vahetult eelnenud 2 nädala treeningud.

Mis järgmiseks?

Esmalt annan kehale puhkust ning uue nädala esmaspäeval kontrollin vereanalüüside kaudu hetkeseisundit ja keha taastumiskiirust. Seejärel on kavas paariks nädalaks tähelepanu alla võtta ujumine, kuigi olulisemad ja raskeimad ujumistrennid jäävad juuni lõppu ja juuli esimesse poolde. Hiljemalt juuli keskpaigaks peab töö basseinis augustikuiseks 38 km ujumiseks tehtud olema, sest juuli lõpus osalen 3-kordsel ultratriatlonil ning pärast seda jäävad üksnes loetud päevad 10-kordse ultratriatloni stardini.